Erkek ve Ölüm

Erkek ve Ölüm

14 Mart – 14 Nisan 2013, Nişantaşı
Sergi 23 Nisan 2013‘e kadar uzatılmıştır.

Mine Sanat Galerisi 14 Mart – 14 Nisan 2013 tarihleri arasında sezonun en ilginç sergilerinden birini gerçekleştiriyor. Küratörlüğünü Balkan Naci İslimyeli nin yaptığı ERKEK VE ÖLÜM çağdaş sanatımızın önde gelen üç kuşak sanatçısını biraraya getiriyor. Balkan Naci İslimyeli, Bashir Borlakov, Genco Gülan, Gürbüz Doğan Ekşioğlu,Mehmet Güleryüz, Komet, Halil Altındere ve Vahit Tuna nın katılımıyla gerçekleşecek olan sergi Ölüm, Erkek ve İktidar üçgeni içinde varolan gerilim ve uzlaşmaların tartışıldığı bir görsel platform niteliğinde.. Sergini yapımcılığını üstlenen Balkan Naci İslimyeli nin konuyla ilgili metni şöyle;

ERKEK VE ÖLÜM

Şiddet erkeğin gen haritasında pusudadır. Uygarlık dediğimiz örgütlenme, bu temel içgüdünün üstünü örtüp gizlese de derinde sinsice bekleyen şiddet, bilinmeyen nedenler ve çatlaklardan açığa çıkar. Bu patlamalar, en az karşısındaki canlı kadar erkeğin kendisini de imhaya yöneliktir. Bastırılmış anlar ve dönemlerde çıkış bulamayan şiddet, erkeğin kendini ağır ağır yok etmesi sonucuna kadar varır. Temel nedeni iktidar duygusunun incitilmesi olan baş kaldırma, aile başta olmak üzere çeşitli aidiyetler ve erkek dayanışmaları içinde yön değiştirerek yatıştırılır. Eğitilmiş şiddet, organize yollardan kendine yeni güç alanları yaratır. Ölüm, erkeklik zaaflarının okşanması karşılığında ona verilen trajik bir toplumsal ödüldür. Kahramanlık, güç gösterisi ya da parasal güç toplumsal yapılanmalar içinde erkeğe önerilen hatta buyrulan değerlerdir ve bu oyunun içinde dolanan erkek, erken gelen ölümle yüzleşir. Şiddet, yaşamı savunmak gerekçeleriyle de olsa önünde sonunda onu yok etmeye yönelir. Erkeğin güce tapmasının en trajik yanı, onu kendinden daha güçlüler karşısında köleleştirebilmesindedir. Başka güçler ve başka erkekler, çocukluktan başlayarak onların rol kahramanı olurlar. Bu kahramanların yarattığı hayranlık, erkekleri bilinçaltı bir ezikliğe sürükler ve tüm yaşam bu ezikliğin yok edilmesine yönelik pozisyon arayışlarıyla geçer. Bu olgu, toplumsal hiyerarşideki konumuna katlanma duygusundan çok başka bir şeydir. Erkeğin karanlık ve suskun yüzü bu gizil alanlarda belirir ve güçlükle ayırt edilir. Erkek için yaşam bir güç gösterisidir. Yaşlandıkça bu güç ya bilgeliğe ya da acıklı bir ayakta durma çabasına evrilir. Yaratıcılık ve görkemli büyüklükteki sanatsal uğraşlar, güç ve şiddet dürtüsünün sanatın geniş kucağında alan bulmasıdır. Erkeğin temel ruhsal yapılanmasındaki başat aktörler olan yalnızlık ve yol alma dürtüsü, sanat alanındaki yaratıcı ürünlerde, göz alıcı bir parlaklığa ulaşabilir. Ancak iktidar, yalnızlık, yol ve serüven duyguları bir anlamda da taşıdığı büyük risklerle ölümle yüzleşmek anlamına da gelir. Çünkü yaşamın en büyük devinimleri, onun gizli yol arkadaşı olan, ölüm duygusuyla iç içedir.
Bu sergi, iktidar serüven ve yol duyguları içinde seyreden erkekliğin, sanat alanında yüceltilmiş çağdaş örneklerini önünüze getiriyor. Sanatımızın üç kuşak erkek temsilcilerinin yapıtlarında izleyeceğimiz bu sorun, sanatçıların yaratıyla güdüler arasındaki çelişki ve uzlaşmalara bakışlarıyla zenginleşerek anlamlı bir tartışma platformu oluşturacaktır.
“Erkek ve Ölüm” isimli grup sergimizi 14.03.2013 – 14.04.2013 tarihleri arasında Mine Sanat Galerisi Nişantaşı mekânında ziyaret edebilirsiniz.

Balkan Naci İSLİMYELİ