Mine Sanat Galerisi, 1983 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde çağdaş sanatın öncülüğü konusundaki fikrin alt yapısını oluşturmuş ve 1985 yılında Altıyol, Kuşdili caddesindeki ilk mekanında resmen faaliyetlerine başlamıştır. Galerinin kurulmasına fikirleriyle destek vermiş olan Adnan ÇOKER, Mustafa ATA, Zekai ORMANCI, Serhat KİRAZ, Yusuf TAKTAK ve Nur KOÇAK’ın çalışmaları aynı zamanda galeride düzenlenen ilk sergiyi oluşturdu. Galerinin kuruluşunda İstanbul’un Anadolu yakası tercih edilerek, söz konusu bölgenin çağdaş sanat galerisi eksikliğini doldurma görevi üstlenildi. Nitekim 1989’da galeri Altıyoldaki mekanınından ayrılıp Mimar Ahmet Uysal ile gerçekleştirdiği ortak projelerle faaliyetlerine Kızıltoprak’tan devam etti. 1991’den itibaren de on yıl boyunca Bahariye Sokullu Sokak’ta üç katlı binanın ilk katı sergi mekanı, ikinci katı panel ve sanat sohbet mekanı, üçüncü katı ise artshow olarak değerlendirildi. Son olarak da Bağdat Caddesi Ogün Sokak’ta iki mekanı ile birlikte çalışmalarına devam etmiştir.
Mine Sanat Galerisi, yıllar içerisinde sanatseverlere karma ve kişisel sergilerle alternatif alanlar sunmaktadır. İstanbul ve İstanbul dışında katılım sağladığı fuar ve organizasyonlarda, düzenlediği dia gösterimleri, sanat sohbetleri ve performans sanatı çalışmalarıyla “Çağdaş Sanatın” gelişimine katkı sağlayıp, bunların yanı sıra bilinçli koleksiyonerlik adına da danışmanlık yapmaktadır.
Mine Sanat, İstanbul Nişantaşı’nda Kasım 2008’de yeni mekanını sanatçı ve sanatseverlerin hizmetine sunmuştur. Bağdat Caddesi Ogün Sokak’ta bulunan ilk galeri mekânı ise showroom ve alternatif bir mekân olarak genç sanatçılarla faaliyetlerine devam etmeyi hedeflemiştir.
2009 yılından itibaren ise galeri şehir dışı etkinliklerine ağırlık vermiş ve bu konuda sezonun pasif etkisine karşın farklı alternatif mekan arayışına giren galeri, Bodrum’da karar kılmıştır. 2005 ve 2006 yıllarında Bodrum Turgutreis D-Marin‘nin tahsis ettiği mekânda yaz sergileri adı altında iki sezon üst üste 18. ve 19. yaz sergilerini; 2006’da ise Sanatçı Sinan Demirtaş’ın kişisel sergisini düzenlemiştir. 2012 yaz sezonunda Yalıkavak Pal Marina’da sanat mekanına dönüştürülen eski yağhane yapısında; atölye, sanat eğitimleri, yaz-kış karma ve kişisel sergi projelerini geliştirmeye başlamıştır.
Her iki mekânımızda gerçekleştirilen etkinliklerin yanında galerimiz, Eylül 2011 itibariyle sergilere paralel olarak Çağdaş1985 isimli bir sanat postası yayımlamaya başlamıştır. İçeriğinde o ay düzenlenen sergi hakkında metinlere, sanatçı ve koleksiyonerlerle yapılan röportajlara yer verilmektedir. Sanat postası ücretsiz olarak sanat okurlarının adreslerine gönderilmekte ve dijital alanda da paylaşımı yapılmaktadır.
Bugün, Mine Sanat Galerisi, Nişantaşı mekanında faaliyetlerini sürdürmektedir.
İstanbul'un Anadolu Yakasında aktivite gösteren Mine Sanat Galerisi, 1980’ lerden bu yana sanatseverlerin ilgi odağı haline geldi.
Çağdaş sanata inanışına ve özverili yaklaşımına tanık olduğum Sayın Mine Gülener’in başarısının önemi, İstanbul'da açılan ve süreklilik gösteremeden kapanan galerilerin durumu dikkate alındığında bir kat daha artıyor.
Galerinin desteklediği sanatçıların kalitesi de, galeri yöneticisi bayan Gülener’in çağdaş sanatın Türkiye'deki gelişimine katkısını vurguluyor.
Mine Gülener, 20 yıla varan sanat galericiliği deneyimiyle hem galeriyi belli bir düzeyde tutmuş, hem de her yıl zenginleşen kadrosunu koruyabilmiştir. Böylece, "Kadıköy yakası'nda kültürel etkinlik düzenlemek" amacıyla başlayan çabalar ortaya bir "İstanbul Galerisi" çıkartmıştır.
Mine Sanat Galerisi bir yandan da yeni çağdaş sanat koleksiyoncularının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Burada vurgulanması gereken önemli husus, galeri konseptinin uygulanmasına yönelik en güçlü yardımların ressam Prof. Adnan Çoker'den geldiğidir.
Mine Gülener ile çalışan sanatçıların tümü sanatta sürekliliği benimsemiş ve ülke sanatında kendi yerlerini edinmiş sanatçılardır.